Mir in huis - 'under construction'

Als je op vakantie gaat, dan lijkt alles even mooi, charmant, authentiek en bijzonder. Het is elk jaar een uitdaging om een mooi vakantiehuis te vinden; geen standaard ingericht huis met spullen van het grote warenhuis met het geel-en-blauw logo, maar een huis waarin ook echt gewoon wordt. Foto's zijn een belangrijke manier om erachter te komen of het huis goed 'voelt' en Google maps een aangename aanvulling om te kijken of dat ook geldt voor de omgeving.

Op vakantie maak je je minder druk over stof, was en eten. Al zijn die er net zo goed ook op vakantie! Maar met 'laissez-faire' in Frankrijk en 'dolce-far-niente' in Italië mag meer en moet minder. De inrichting van het huis is altijd als een verkennerstocht met hopelijk enkele schatten; kleuren, lokale spullen, schilderijen en... ander servies! Ik vind het een vast en verplicht onderdeel van de vakantie! De verkennerstocht door het vakantiehuis en de omgeving, schatgraven naar lokale spullen, servies, groenten en fruit, marktjes en het liefst nog een verlaten ruïne met hier en daar nog wat achtergelaten huisinrichting....

Toen we ons huis kochten in 2013 en voor een groot deel aan de binnenkant mochten werken met een 'black canvas' bedacht ik me dat ik dat vakantiegevoel ook die andere 50 weken in het jaar wilde hebben! Niet alleen op vakantie! En hoe doe je dat? Je gebruikt de inspiratie van je vakantiefoto's om je huis in te richten! Dat betekent dat we kleuren op de muren hebben, een houten vloer en tegels op de vloer die je doen terugdenken aan de gekleurde huizen op vakantie. Als je 's morgens de deur van de keuken opent, dan zie je als eerste een vergroting van een vakantiefoto in een antieke lijst. Die foto wisselt elk jaar na de vakantie waarin we gezamenlijk onze favoriete foto kiezen! De keukenmuur is lichtblauw en er staat gekleurd serviesgoed in de keukenkast! De serre heeft tegels op de vloer gelegd in een soort van 'tapijtpatroon' en verwijst met een beetje verbeelding naar de Zuid-Europese tegelvloeren. 

Glazen puien maken het mogelijk om 's zomers het huis geheel open te zetten. En die houten vloer, daar loop je gewoon lekker de hele zomer door op je blote voeten van binnen naar buiten, want daar kan die tegen! En buiten.... daar zijn bomen, gras, klimop en een vuurplaats, een plek voor het opzetzwembad en natuurijk 'lichtjes' voor de zomeravond. Een grote tafel waaraan veel stoelen kunnen maken zomerse dinertjes mogelijk. Zo halen we de vakantie in ons dagelijks leven en creëren de mogelijkheid om ook 'thuis' met een vakantiegevoel rond te lopen! Daar kan eigenlijk niks tegenop!