Objectief waarnemen en geweldloos communiceren

Gepubliceerd op 6 mei 2020 om 20:08

Wie heeft de waarheid? En waar vind je die dan? 

Elk individu heeft zo'n zijn eigen waarheid en die is gebaseerd op je eigen wereldbeeld. En dat kan nogal eens verschillen.

In een crisis waarin we ons bevinden kan het nogal polariserend werken als je vanuit verschillende wereldbeelden met elkaar communiceert, zonder je daar bewust van te zijn en dat met elkaar te delen.

Geweldloos communiceren is een manier waarop je elkaar kunt vinden zonder elkaar je waarheid op te dringen.

Af en toe ook goed 'mindfucked'? Met alle geluiden over het Corona-virus, wat we wel goed doen en niet? Niet te missen op tv; als je zapt kom je de woorden 'lockdown', 'anderhalvemetersamenleving', IC-capaciteit, viroloog, en ga zo maar door tegen. En social media doen er volop aan mee.

Wat mij vooral opvalt is hoe woorden die met een bepaalde intentie ingezet worden door anderen totaal anders gevoeld en begrepen kunnen worden en dit leidt tot grote emoties over wat we niet goed doen en anders zou moeten. De woorden worden inmiddels ingezet als wapens om een ander mee dood te slaan. Ik vraag me ondertussen ook af in hoeverre we hierin met zijn allen nog een collectief vormen?

Hoe gevaarlijk is het virus nou eigenlijk? Geen idee! Worden we onnodig bang gemaakt? Ook geen idee. Doen we wel de juiste dingen als land? Maken we de juiste keuzes? Qua gezondheid? Qua economie? Qua inperking van vrijheid? Zit er iets anders achter? Help, hoe gaat de toekomst er uit zien?

Alle discussies, alle energie die gaat zitten in weerstand, gebrek aan vertrouwen, complottheorieën, mensen die zich ernstig geschaad voelen in hun vrijheid, een grote stroom aan kritiek op overheidsbeleid. Wat schieten we er nou echt mee op?

Objectieve waarneming bestaat niet. Eenieder van ons zal met gebruikmaking van zijn eigen levensgeschiedenis, overtuigingen en waarden een idee hebben over wat als beste te doen.

Objectieve keuzes maken bestaat ook niet; elk land heeft zijn eigen geschiedenis, zijn eigen stelsels en zijn eigen bestuur en cultuur. Dus ook geen wonder dat we verschillen waarnemen. Hebben we het nog niet eens over verschillen in bevolkingsdichtheid, verstedelijking, individualisering en ga zo maar door.

Hoe dan ook, er moeten keuzes gemaakt worden. En daarvoor hebben we een parlementaire democratie. We kiezen ervoor om vertegenwoordigd te worden. En dat er mensen zijn die voor ons keuzes maken. Wat je er ook van vindt, dit is waar je nu leeft en waar je het mee moet doen.

Feit is dat het virus zich helemaal niks aantrekt van meningsverschillen, verschillen tussen landen, inwoners, culturen. Het is een levenloos pakketje erfelijke stoffen met de opdracht zich te vermenigvuldigen via een gastheer.

Je kunt het niet met antibiotica doden omdat het niet leeft. Het is in staat exponentieel te groeien!

In welk land we ook kijken; het feit is dat we overal volle ziekenhuizen en IC's zien met een krappe en overspannen zorgcapaciteit. Met grote gevolgen voor de gehele maatschappij, economisch, sociaal, psychisch. Wat we wereldwijd willen is exponentiële krimp. En volgens mij probeert elke staat dat te realiseren, op zijn eigen manier. En proberen we daarin samen te werken, ook rekening houdende met hoe we ons eigen land hebben ingericht en wat we kunnen.

Kritische geluiden en vrijheid van meningsuiting, dat zijn verworvenheden waar we zuinig op moeten zijn. Ook dat is een van de grote pluspunten van ons land. Maar het zou zoveel helpen om wat 'geweldlozer' met elkaar te communiceren. Want... objectieve waarneming bestaat niet!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Bart II
5 maanden geleden

Leuk II

Miriam Creusen
5 maanden geleden

test