Geweldloos communiceren

Gepubliceerd op 6 mei 2020 om 20:08

 

Wie heeft de waarheid? En waar vind je die dan? Elk individu heeft zo'n zijn eigen waarheid en die is gebaseerd op je eigen wereldbeeld. En dat kan nogal eens verschillen. In een crisis waarin we ons bevinden kan het nogal polariserend werken als je vanuit verschillende wereldbeelden met elkaar communiceert, zonder je daar bewust van te zijn. Geweldloos communiceren is een manier waarop je elkaar kunt vinden zonder elkaar je waarheid op te dringen. Je kunt het ook een combinatie van liefde, wijsheid en onafhankelijkheid noemen in de verbinding met jezelf en de ander.

Af en toe ook goed 'mindfucked'? Met alle geluiden over het Corona-virus, wat we wel goed doen en niet? Niet te missen op tv; als je zapt kom je de woorden 'lockdown', 'anderhalvemetersamenleving', IC-capaciteit, viroloog, en ga zo maar door tegen. En social media doen er volop aan mee.

Hoe gevaarlijk is het virus nou eigenlijk? Worden we onnodig bang gemaakt? Doen we wel de juiste dingen als land? Maken we de juiste keuzes? Qua gezondheid? Qua economie? Qua inperking van vrijheid? Zit er iets anders achter? Help, hoe gaat de toekomst er uit zien? Geen idee! We praten er maar op los met elkaar. Veel energie tijdens dat praten gaat zitten in weerstand, gebrek aan vertrouwen, complottheorieën, mensen die zich ernstig geschaad voelen in hun vrijheid, een grote stroom aan kritiek op overheidsbeleid. Hoe kan dat? Dat we in eenzelfde situatie zo verschillend reageren? Wat schieten we er nou echt mee op?

Wat mij vooral opvalt is hoe woorden die met een bepaalde intentie ingezet worden door anderen totaal anders gevoeld en begrepen kunnen worden en dit leidt tot grote emoties over wat we niet goed doen en anders zou moeten. De woorden worden inmiddels ingezet als wapens om een ander mee dood te slaan. Is er sprake van een collectief? Is het mogelijk met z'n allen een situatie op dezelfde manier waar te nemen? Nee! Objectieve waarneming bestaat niet. Eenieder van ons zal met gebruikmaking van zijn eigen levensgeschiedenis, overtuigingen en waarden een idee hebben over wat als beste te doen. Objectieve keuzes maken bestaat dus ook niet; elk land heeft zijn eigen geschiedenis, zijn eigen stelsels en zijn eigen bestuur en cultuur. Dan hebben we het nog niet eens over verschillen in bevolkingsdichtheid, verstedelijking, individualisering en ga zo maar door.

Het feit is dat het virus zich helemaal niks aantrekt van die verschillende waarnemingen tussen individuen en tussen landen. Het is een levenloos pakketje erfelijke stoffen met de opdracht zich te vermenigvuldigen via een gastheer. Je kunt het niet met antibiotica doden omdat het niet leeft. Het is in staat exponentieel te groeien! In welk land we ook kijken; het feit is dat we overal volle ziekenhuizen en IC's zien met een krappe en overspannen zorgcapaciteit. Met grote gevolgen voor de gehele maatschappij, economisch, sociaal, psychisch.

Wat we wereldwijd willen is exponentiële krimp van het virus. Elke staat probeert dat te realiseren, op zijn eigen manier. Wij hebben daarvoor een parlementaire democratie. We kiezen ervoor om vertegenwoordigd te worden en daar worden keuzes voor ons gemaakt gebaseerd op de normen en waarden waar we met z'n allen voor gekozen hebben. De kritische geluiden en vrijheid van meningsuiting, dat zijn verworvenheden waar we zuinig op moeten zijn. Ook dat is een van de grote pluspunten van ons land. Het zou enorm helpen dat luisteren en met elkaar communiceren wat 'geweldlozer' te doen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.