Rendang (foodmap)

Gepubliceerd op 12 april 2021 om 20:20

Helaas kan ik niet tegen smaakversterkers, naast de gevoeligheid voor knoflook en uien. Dat betekent dat ik niet graag een Chinees of Indonesisch restaurant in stap als ik niet zeker weet dat er in ieder geval geen smaakversterkers gebruikt worden! Ik vond een recept voor Rendang en heb het zelf aangepast qua foodmapgevoeligheid zonder ook smaakversterkers te gebruiken. Wat milder van smaak, maar een lekker alternatief!

Ingrediënten (voor twee personen):

  • Olijfolie (om in te bakken)
  • schijf van een ui
  • 2 teentjes knoflook doorgesneden
  • ¼ rode zoete paprika, fijngesneden
  • 3 cm verse gember, geschild en fijngesneden
  • 1 stengel citroengras (sereh) fijngesneden
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl korianderpoeder
  • ½ tl komijnpoeder
  • ½ tl kaneelpoeder
  • ½ tl kardemompoeder
  • 25 gr kokosrasp
  • 250 ml kokosmelk
  • 400 gram runder(rib)lappen
  • (basmati of pandan)rijst
  • evt handje peterselie, gehakt

Bereiding:

  1. Snij alle groenten en voeg in een apart kommetje de kruiden bij elkaar.
  2. Verwarm de olijfolie en leg de ui en knoflook in de olie. Laat deze een tijdje in de olie bakken en haal ze vervolgens eruit.
  3. Voeg de kruiden toe, de paprika, gember en het citroengras en smoor ze in de kruidenolie.
  4. Rooster ondertussen de kokos zonder dat deze bruin wordt in een droge, hete koekenpan en hou het apart.
  5. Voeg het vlees toe en bak het rondom bruin.
  6. Voeg de kokosrasp en de kokosmelk toe met een scheutje water en laat het vlees afgedekt 2,5 uur stoven tot het gaar en zacht is. Roer het af en toe om.
  7. Stoof eventueel het laatste half uur zonder deksel zodat een teveel aan vocht kan inkoken. Maak op smaak met peper en zout.
  8. Kook ondertussen de rijst.
  9. Serveer de rijst met de rendang en bestrooi met peterselie.

 

Komkommersalade:

Ingrediënten:

  • 1 komkommer
  • ¼ rode zoete paprika, ringetjes
  • 1 bosui, in ringetjes
  • citroensap
  • zout

Bereiding: Halveer de komkommer (zonder schil indien niet biologisch), schep de zaakjes eruit en snij hem in halve ringen. Meng met de paprika en de bosui. Breng op smaak met citroensap en het zout.

Tip: Als je van Indonesisch eten houdt en in Den Haag of omgeving woont, dan kun je smaakversterker- en glutenvrij eten (afhalen) bij De Indo Scheveningen op de Stevinstraat 174. Heerlijk! 


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.